alles wat je moet weten | Start eigen uitzendbureau

Uitzendbureau starten

Een uitzendbureau starten is een ideaal voor veel uitzendprofessionals. Hoewel veel collega’s graag in de branche werken, beginnen ambitieuze werknemers na enkele jaren bij een gevestigd uitzendbureau te hebben gewerkt, vaak te verlangen naar meer (1) uitdaging, (2) afwisseling en (3) vrijheid in hun werk. Het opzetten van een eigen uitzendbureau blijkt voor velen die de overstap wagen, achteraf dan ook eindelijk gehoor te geven aan die wensen. Toch hikken veel 'ondernemers-to-be’ aan tegen het organiseren van hun eigen uitzendbureau. Want hoe regel je de verloning? Wat zijn de benodigde opstartkosten? En wat heb ik nog meer nodig om mijn eigen uitzendbureau te openen? Met andere woorden: kun je zomaar een uitzendbureau beginnen?

Het korte antwoord: ja en een eigen uitzendbureau starten kán veel laagdrempeliger dan vaak gedacht wordt.

Waarom zelfstandig ondernemen met ons?

Of je nu bekend bent met de uitzendwereld of niet, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden bij het starten van je eigen uitzendbureau. Gelukkig zijn wij van de Flexibility Groep er om je stap voor stap op weg te helpen. 15 jaar aan opgebouwde ervaring hebben en ruim 60 succesvolle vestigingen later, durven wij te stellen dat de route naar succesvol ondernemerschap voor ons nog weinig verrassingen kent. Ben jij klaar om deze weg (samen met ons) in te slaan? Bij de Flexibility Groep werk je zelfstandig, maar nóóit alleen. We zetten iedere stap graag samen. 

Stappenplan om een uitzendbureau te starten

Een van de belangrijkste facetten waar je bij het starten van een eigen uitzendbureau kennis van moet hebben zijn de wet- en regelgeving, bedrijfsprocessen en -systemen. Deze facetten vormen de basis van je uitzendonderneming en dien je dus goed 'ingeregeld' te hebben om een legitiem uitzendbureau te kunnen runnen. Heb je bovengenoemde zaken niet goed voor elkaar, dan kun je daar door toeziende instanties zoals bijvoorbeeld de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) en de belastingdienst, flink voor beboet worden. 

Om dergelijke risico’s te voorkomen zijn de belangrijkste ‘to-do’s’ om een uitzendbureau te kunnen starten onder te verdelen in een stappenplan bestaande uit zeven hoofdonderwerpen:

 1. Inschrijving KVK en belastingdienst;
 2. Voldoende startkapitaal om je kandidaten te verlonen;
 3. Aansluiten bij StiPP en evt. andere brancheorganisaties (t.b.v. pensioenregeling van kandidaten);
 4. Aansluiten bij brancheorganisaties ABU en/of NBBU;
 5. Samenwerking met een gecertificeerde arbodienst;
 6. Opstellen van gedegen arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid;
 7. Legitieme arbeidscontracten en samenwerkingsovereenkomsten voor; opdrachtgevers volgens de meest recente (CAO) wet- en regelgeving.

Niet vereist maar wel sterk geadviseerd:

 1. Systeem t.b.v. salarisadministratie, debiteuren- en contractenbeheer;
 2. Systeem t.b.v. loonadministratie, urenregistratie, facturatie en planning;
 3. Het afsluiten van een ziekte-/verzuimverzekering om financiële risico’s van zieke kandidaten te beperken;
 4. Jobboard diensten t.b.v. delen vacatures en benaderen kandidaten;
 5. Behalen van certificeringen en keurmerken.

Als je met bovenstaande rekeninghoudt en alles goed hebt ingeregeld, heb je dus een stevige en legitieme basis voor je eigen uitzendbureau. Het lijkt wellicht een vrij lange lijst om als ‘eenpitter’ verantwoording en zorg voor te dragen, maar niets is minder waar. Zo kunnen onze zelfstandige uitzendprofessionals altijd rekenen op de ondersteuning van ons als de Flexibility Groep.

Zelfstandig ondernemen, maar niet alleen

Aan het starten van een eigen uitzendbureau zitten, zoals hierboven toegelicht, dus een aantal belangrijke haken en ogen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het onmogelijk is, of dat je er alleen voor staat. Zo hebben wij in 2004 namelijk een ‘hapklaar’ bedrijfsmodel opgericht die het starten van een eigen uitzendbureau ontzettend laagdrempelig maakt.

Met de eerste franchiseformule in de uitzendbranche zorgen wij, als Flexibility Groep, ervoor dat jouw uitzendbureau aan alle vereisten voldoet, zodat jij je kunt richten op je core business: acquisitie en recruitment. Daarnaast profiteer je continu van collectieve voordelen m.b.t. recruitmenttools, samenwerkingen met andere franchisenemers, een supportteam op het gebied van marketing, recruitment, finance en algemeen ondernemerschap en zijn er meer dan genoeg opleidingsmogelijkheden. Benieuwd naar de concrete diensten die Flexibility Groep aanbiedt en op welke vlakken wij onze franchisenemers ontzorgen? Lees er meer over in onze whitepaper of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan .

De eerste kennismaking

Natuurlijk begrijpen we dat het starten van een eigen onderneming een belangrijke beslissing is die je goed wilt overwegen. Daarom bieden we je graag een kennismaking aan via een telefonisch gesprek. Tijdens dit gesprek van 15 tot 20 minuten leer ik, Menno, jou graag beter kennen en beantwoord ik al jouw vragen. We zullen praten over jouw werkervaring en/of affiniteit met de uitzendbranche en ik ben vooral benieuwd naar jouw ondernemersambitie en interesse in de Flexibility Groep. Geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting. Ik kijk er naar uit om snel met jou te spreken en te ontdekken of wij jou kunnen helpen bij het verwezenlijken van jouw ondernemersambities. 

Laat hieronder je contactgegevens achter.

Menno Kop

Succesverhalen van anderen

Ben je benieuwd naar andere franchisenemers en hun beweegredenen om met dit concept hun ondernemersambitie te realiseren? Lees en/of bekijk de verhalen van onder andere Heidi, Peter, Jasmijn & Marlies!